Acasă web ISTORIA PARADA: COPIII STRAZII DIN BUCURESTI.

ISTORIA PARADA: COPIII STRAZII DIN BUCURESTI.

5893

istoria paradaSe implinesc deja 24 de ani de cand Miloud Oukili, clownul franco-algerian a intalnit copiii strazii din Bucuresti. Datorita nasului sau rosu si a mingilor de jonglerie, a reusit sa atraga aceasta categorie de persoane neancrezatoare si marginalizata, abandonata de institutiile publice romane.

Utilizand nasul pentru a crea un climat de incredere, Miloud a introdus diverse elemente ale artei circului, fiindu-le mereu alaturi, chiar si pe timpul noptii in refugiul lor, de-a lungul conductelor de apa calda, care sunt sub oras (canale). Copii/ tineri ai orfelinatelor, ai tristei amintiri, abandonati sau fugiti, Miloud le-a fost alaturi, impartasindu-le disperarea, singuratatea si frica. Reuseste sa creeze o legatura de prietenie, de incredere, astfel punand in scena un spectacol impreuna cu acestia. Bucuria de a fi recunoscut de catre simpli cetateni, de a fi aplaudat, naste in acesti copii speranta de a merge mai departe…

In 1996, Miloud a creat Fundatia Parada. Organizatie atipica, dedicata muncii de teren (pe strazile din Bucuresti). Parada satisface nevoile primare (alimentatie, igiena, sanatate) ale copiilor, tinerilor, familiilor strazii din Bucuresti.

Fenomenul copiilor si tinerilor strazii din România apartine consecintelor politice pro-nataliste ale regimului Ceausescu. Exista în prezent în capitala între 1.200 si 1.500 de copii care traiesc în conditii dificile si care intampina multe probleme:

Absenta unui loc stabil de locuit, unui spatiu securizant

Copiii si tinerii dorm pe strada, în canale, cladiri abandonate…

Ruptura legaturilor cu familia

Cauzele pot fi multiple (deces, dificultati economice, violente/abuzuri, probleme de dependenta…) ceea ce provoaca copiilor numeroase probleme sociale, afective si emotionale.

Probleme de scolarizare sau accesul dificil la institutiile de formare

Accesul limitat la scoala pentru copii si la cursurile de profesionalizare pentru tineri, scad sansele acestora de a-si gasi un loc de munca, perpetuand situatia lor dificila.

– Consumul de droguri

Conditiile dificile de viata de multe ori duce la consumul de droguri de diferite tipuri (droguri legaleetnobotanice, aurolac, heroina).

– Accesul dificil la serviciile de sanitare

În ciuda tuturor problemelor enumerate mai sus, problemele de sanatate ale acestor copii si tineri nu sunt luate în considerare. În plus, unii copii au plecat din sanul familiilor lor, nu au acte de identitate sau chiar leau pierdut, ceea ce este imposibil pentru ca ei sa beneficieze un tratament medical corespunzator.

Fundatia implementeaza servicii de asistenta sociala in regim de urgenta, de educatie si de integrare socio-profesionala, prin intermediul circului social.

 

DISTRIBUIȚI